+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Selasa, 5 Jun 2012

Tips Mengawal Pemakanan dan Maintain Berat Badan

6:23:00 PTG

Share it Please

Hari ni, aku nak kongsikan tips ringkas tentang macamana nak kawal pemakanan dan maintain berat time kenduri kendara sekarang ni?

Senang je, haha.. Banyakkan minum air kosong. Sebelum sampai kenduri minum air kosong. Di kenduri pun kalau ada air kosong, minum air kosong je daripada air manis. Selepas kenduri dah sampai rumah, minum air kosong lagi. Dgn cara mudah ni, pemakanan akan terkawal sikit. Kalau ada Tea Mix lagi bagus, ia akan membantu tingkatkan metabolisma, jadi badan akan proses makanan cepat sikit dan lebih cepat nak buang air besar.

Sekarang ni, masih berpantang.. tak dapat aku nak minum teh ais kdai Kak Ngah.. Hari2 kena minum air kosong je..

27 comments:

  1. tapi dah musim panas ni...asyik nak cari air batu je...macam mana?

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Zul

    amalan yg paling baik

    BalasPadam
  3. berat sy mmg maintain...susah nk dpt angka 40...

    BalasPadam
  4. Saya nak tambah berat badan susah gila...tp turun berat badan tu, kalau tak makan sehari jer dag boleh turun...metabolisma tggi tahap apa xtau laa....

    https://www.facebook.com/kuronofuphotography

    BalasPadam
  5. air kosong menyihatkan badan dan menjimatkan wang anda :-)

    BalasPadam
  6. banyak minum air kosong dpt jaga kulit,hehe

    BalasPadam
  7. air suam lagi mujarab wehhhh

    BalasPadam
  8. nak kurus, nak kurus. huwaaaaaaaa

    BalasPadam
  9. minum air masak pebret wa
    haha



    tau2 je nak kurus ni :p

    BalasPadam
  10. hana minum air kosong sampai perut kembung.huhu

    BalasPadam
  11. Salam ziarah kawan karib...

    Betul tu, air kosong byk kebaikannya selain dpt hilangkan dahaga dan mengimbangi body fluid...

    Salam rejab..

    BalasPadam
  12. 8 gelas sehari. Tapi kalau dapat milo ais memang bestnyaaa :)

    BalasPadam
  13. kamu sakit, jgn minum ais ye :)


    ct pon tgh nk cuba minum air kosong, nti kat dungun lah..kt umah xleh..hehehe

    BalasPadam
  14. assalamualaikum zul...kalau utk kesihatan memang baik la minum air kosong tu dr air yg manis2...:)

    BalasPadam
  15. air kosong mmg bagus utk kesihatan... jdkan amalan insyaAllah sihat..

    p/s: tp sis pun kurg minum air kosong.. hehehehe

    BalasPadam
  16. betul air kosong air yang baik untuk kesihatan... awak sakit apa yer?

    BalasPadam
  17. eh samela kite. sehari 4 botol air (800 ml) aku habiskan. terasa badan ringan. plus, tak rasa lapar selalu.

    BalasPadam
  18. Tapi pastikan jangan terlebih minum air. Nanti badan jadi kembang air pulak. Air 8 gelas setiap hari tu tak semestinya kena cukupkan 8 gelas. Itu termasuk makanan yg kita makan jugak. Contohnya dah makan betik atau buah-buahan yang berair, pastu dah makan sup. Kan semuanya ada air juga. So, kena pandai2 balance kan. Tapi tips minum sebelum kenduri tu, tip yg baik. Boleh la akak praktikkan lepas ni. Hehehe.

    BalasPadam
  19. rugi r tak makan time kenduri kendara..haha

    BalasPadam
  20. Sama jer petua ngn aku nie.. haha.. Paling bagus gak kalau minum air kosong sebelum mandi.. Untuk kurangkan tekanan dalam badan..

    BalasPadam
  21. teh ais tu pebret..nescafe panas peneman stay up mlm2.. ohh tidakk..hehe

    BalasPadam
  22. betul.betul..tapi kalau dah biasa minum air kosong je..tak pandang sangat dah air manis..tapi cepat dahaga la.tpi baik utk kesihatan takpe. :)

    BalasPadam
  23. ait bro diet ke sekarang nie???kalau kami dulu masa nak diet tu catu nasi jer..nasi tu makan macam besa.besa tu mean 1 hari sekali jelahkan. kalau kita dah terbesa makan nasi kononnyer 2 senduk so kita kurangkan 1 sudu esok 2 sudu pulak.nape buat macam tu sebab nak besakan perut.taknakalah bagi perut tekejut pulak.kang bahaya. 2lah yang kami buat.dulu ler cita dia.la nie tak yah le diet berat pun dah makin trun da...huhuhuh sedih...kejap2 maintain kejap2 trun mendadak...

    BalasPadam
  24. sy ni..mkn bnyk la jgk..tp brat bdn sma je..np ye..mkn mnum bnyk mn pn sma je brt bdn..

    BalasPadam

Terima Kasih :D