+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Isnin, 4 Jun 2012

Rasa Bersalah Kembali Menjengah Minda

2:12:00 PTG

Share it Please

Sekarang ni, aku tengah pulung study Biomechanic sebab, aku dah nak exam hari rabu ni.. dalam pada masa yang sama, hati ni duk ralit mengelamun pasal kisah 4 tahun lepas. .. Tiba2 je, aku teringat suatu kisah yang cukup membuat hati aku dilanda rasa bersalah seumur hidup. 

Jarum jam di dinding mula berputar, berputar .. berputar dan smakin laju.. flushh.. kembali kita ke tahun 2008.. Masa tu, aku form 5. Bersekolah di Sekolah Menengah Hamzah (1). Jam di tangan menunjukkan pukul 2.30 ptg. Kelihatan, seorang remaja lelaki, berambut pendek, berbaju sekolah dan ditangannya membawa buku teks Sejarah, sedang berjalan bersama kawan-kawannya. Hari itu, kami pulang agak lewat, sebab menunggu salah seorang kawan aku mnyiapkan tugasan sekolah. 

flushhh..jam berpusing laju ... flushh.. pukul 6.00 ptg, tempat di padang bola Kampung Sungai Hala.. Waktu tu sudah ramai budak2 kampung turun main bola. Aku turun seperti biasa, pukul 6 suku baru aku terpacak di atas padang bola. Awal permainan semua ok je.. sampailah bila bola tu dapat kat kawan aku, nama dia Beri. Aku nak masuk, kira clean r aku ambik bola dari dia. Tapi entah macam mane, boleh terkena tulang renting dia, sampai patah kaki kawan aku, dikerjakan oleh aku.. Sebab kes ni, ramai yg tuduh aku main jahat..dan ramai yg tak mo main bola dgan aku.. Aduii, rosak karear aku waktu tu.. 

Kalau diberi peluang utk aku putarkan waktu ni Beri. Aku teringin nak putar balik masa lalu, kembali ke tempat kejadian.. aku tak akan main bola hari tu.. Kalau aku tak main bola hari tu, ko mungkin akan dapat main bola lagi skrang.. 

Aku nak mintak maaf sangat2.. Walaupun ko tak marah kat aku, ko cuma diam membisu. Aku tahu, panas di hati ko.. Maafkan aku bro.. Aku memang tak sengaja waktu tu bro.. Sekrang ni, aku dapat balasan yg sama apa yg aku telah buat pada ko dulu.. Maafkan aku sangat2!! 

13 comments:

  1. mak aih..berapa punya kuat awak sepak bola tu sampai patah kaki kawan tu.. kesian..

    takpe lah..bukan awak sengaja.. mungkin dia kurang kalsium sebab tu tulang senang patah..hehehe..

    BalasPadam
  2. assalamualaikum zul...peristiwa tu tetap akan kekal dlm ingatan selama2nyakan...:)

    BalasPadam
  3. Semua orang buat mistakes. Tapi apa sekalipun kesalahan kita, takkan berlaku melainkan dengan izin dari Allah. Bila Allah mengizinkan, maka pasti ada rahmat yang terselindung. Sabar ok.. Concentrate on ur study.

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Zul

    biarkan peristiwa itu jadi kenanggan....hadapi yg akan dilalui
    moga berjaya dalam exam tu nanti

    BalasPadam
  5. rasa bersalah tu tak dapat ubah apa2..
    tapi tolong dia time susah tu dapat mengubah sesuatu..
    hope u get it :)

    BalasPadam
  6. kadang2 kita tak jangka apa yang akan terjadikan???


    memang lama awak menyepi...

    BalasPadam
  7. alamak, sedihnya.. ;( tapi sayangnya, masa tak boleh diulang, Allah know better.. ;)

    BalasPadam
  8. yang lepas,lepass...yang penting,sekrang dan tembakkkk!
    kalau tak buat kesilapan yang dulu,mana mungkin menyedarinya skrg? :)

    BalasPadam
  9. perghh..tak sngajakan..hurmm..tpi rse brslah tu ttp ada

    BalasPadam
  10. perghh kau rembat mcm kolarov memang masak r dia.. haha.. tapi takpe lah.. tak sengaja kan.. minta maaf je lah

    BalasPadam
  11. sedihnya. its okay, semua org buat silap kann..kesian..

    BalasPadam
  12. kesilapan yg x disengajakan.. bkn dgn niat pun zul nak buat jadi mcm tu kan?

    BalasPadam

Terima Kasih :D