+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Jumaat, 1 Jun 2012

Bila Semangat Hilang?

7:07:00 PTG

Share it Please


Minggu ni, ramai kawan2 aku post status di facebook .. 
"arghh, stress .. exam dah dekat" 
"nothing  coming.. exam  coming arghh"
banyak lagi status tulis dan share gambar.. Standard zaman skrang r, ada benda yg berlaku, semua post di facebook.. Semua nak diluah kat wall facebook.. Bukan dapat apa2pun, cuma komen dan like je..

Jika ditanya pada aku la.. Bila aku rasa down, rasa SEMANGAT HILANG .. selain baca quran, solat.. menulis blog, menangis, menjerit, atau makan banyak buat melepas geram.. apa 'COMMON SENSE' yang selalu dibuat?

Menurut aku la.. aku lebih suka telafon MEK aku.. Bila dengar suara Mek ni, dah jadi macam satu terapi minda.. Suara penat lelah, membuat aku lbih bersemangat utk bukak buku.. Maklumlah, bagi aku perasaan sedar dlm diri cuma akan lbih hadir bila dngar suara Mek..

Jika ditanya pada aku lagi, apa NIKMAT PALING BERHARGA selepas nikmat iman dan islam..pasti aku jawab, nikmat kasih sayang Mek dgan Ayah aku.. kerana kasih mereka tiada taranya, tiada gantinya..? erm.. !!tapi yg sebenarnya aku cuma dpat rasa kasih sayang Mek aku je.. 

Jika kita rasa TENANG menjawab exam, dan andai kita rasa mudah saja buat sesuatu tugas.. Jangan ingat itu sebab doa kita dikabulkan. Jangan rasa ibadah kita sudah cukup sempurna.. kerana mungkin, itu bukan doa dari kita yang punya banyak dosa ni..  tapi itu mungkin doa ibu bapa kita yang tidak putus-putus menyebut nama kita dalam doa mereka.. Mungkin itu dari sujud solat malam mereka yang memohon kemudahan buat kita. Dari doa mereka, melalui kasih mereka, dapat kita merasa rahmat kasih sayang dari Allah..

"Ibubapa adalah pintu syurga yang paling tengah.. terserahlah kepada kamu sama ada mahu mensia-siakan pintu itu atau memeliharanya." 
(HR Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah)

"Ya Allah, AMPUNKAN DOSAKU, DOSA KEDUA IBUBAPAKU.. dan kasihanilah  mereka seperti mana mereka MENGASIHIKU sejak aku dari kecil..."

13 comments:

  1. setuju. suara ibu amat menenangkan jiwa. hmm..

    BalasPadam
  2. yes betul... hehehe btw gud luck exam... ^-^

    BalasPadam
  3. ibu kenal sangat perangai anaknya kan..... syukur punya ibu yang penyayang

    BalasPadam
  4. anak uncle kata dia ada ayah yang rock

    BalasPadam
  5. ct lau dgr suara mak ct, mesti ase nk nangis :(

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum Zul

    suara emas drp ibu mendodoikan anak

    moga dipermudahkan untuk menghadapi exam

    BalasPadam
  7. kita selalu tepon mak,kalau rasa stress tepon je mak,nnt mak bagi kata-kata semangat :)

    BalasPadam
  8. tak syak lg ibu kt mmg yg terbaik utk seglanya..

    BalasPadam
  9. setuju. Nanti lagi lah macam2 tips dapat bila tepon mak.hehehe...

    Exam.! yeay!! =.='

    BalasPadam
  10. cool kot bile bace al-quran.. mmg tak nafi..

    kirim salam dengan mek awak :)

    BalasPadam
  11. main dota,tido puas puas,pastu baru lenjan...hehehe

    BalasPadam
  12. halaa..ttiba lak qasa qindu kt mak..

    BalasPadam

Terima Kasih :D