+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Khamis, 7 Jun 2012

Be Profesional, U are The Leader!!

3:13:00 PTG

Share it Please
Kami cuma diam.. diam.. diam.. diam..
Hal2 dalam rumah tangga ni, tak molek la, kalau kita nak cite kat orang luar.. Memang tak mendatangkan kebaikan pun, kalau kita duk cite masalah dlm rumah tangga kite kat orang yang tak mampu nak slesaikannya.. 

Begitu jugak dlam tugasan berkumpulan. Kalau ada masalah dalam kumpulan kita, tak payah la duk sibuk2 mengadu kat orang lain. Aku memang pantang r dalam bab2 nak buka aib orang ni. Sebelum duk pi cerita kat orang lain, apa la salahnya, kita duduk dalam satu kumpulan kita, bincang elok2 kalau ada yang tak puas hati cakap r dgan kita2 aje.. jgan la duk sibuk campurkan orang luar dlam masalah kita.

Bukan apa, aku tak mahu la benda ni jadi smakin parah. Kita buka aib ahli group kita kat orang lain, lpas tu orang lain mula buat muka @ angkat muka dgan ahli group kita.. Lepas tu tak bertegur sapa dah.. Apa ni?
Tak mau r jadi mcam ni.. group orang lain ok je, tak ada masalah langsung, cuma kita je yang banyak songeh!! Be profesional .. ketua kumpulan seharusnya matang dari segi pemikiran dan perangai. Jangan tahu tunjuk salah orang lain je, salah sendiri tak nampak..

Kalau memang salah kami, katakan pada kami.. tegur kami.. agar kami boleh perbaiki kerja kami. 

Ada sesetengah perkara tak memerlukan kita untuk ceritakan kepada orang lain, dan ada sesetengah perkara yang memerlukan kita mengadu kpd orang lain... 

Bila di ingat kes ini.. Memalukan betul!!!

p/s : kpd korang semua, sbelum membuat keputusan nak judge seseorang itu baik atau jahat. Jangan dengar dari satu pihak sahaja, dengarlah dari dua pihak. Baru boleh buat kputusan.. Korang dah besarkan..? masing2 ada otak, pikir r sndiri..!!

20 comments:

  1. setuju..cakap2 belakang ni biasanya bukan memulihkan..tapi memburukkan keadaan je..berbincang lah dengan hati terbuka..

    BalasPadam
  2. x yah laaa dok pung pang cite tambah garam baru segala..kang mau jadik perang besar ok!!!

    BalasPadam
  3. betul tuh abg zul fattah..bila dibesar2kan tuh jadi fitnah segala bagai benda buruk tuh..humm..

    BalasPadam
  4. bila kita wat salah bukan semua org boleh maafkan kita walaupun slh 2 xbesar and kita dh pun mintx maaf...=( hanya yg benar2 sahabat sudi maafkan kita...

    BalasPadam
  5. Susah nak cakap!!..sekarang ni pun parti2 politik sibuk maki sana maki sini,cerca sana cerca sini dlm dok sibuk maki2 terserlah keaibpan sendiri tanpa disedari...inilah orang kita.

    BalasPadam
  6. tu perangai org tak matang.... malu je

    BalasPadam
  7. Betul2 setuju. Kalau ada bend ayg tak kena, jgn le heboh2 kat group lain. Selesaikan le dgn elok secara dalaman.

    BalasPadam
  8. setuju!!
    selebihnya dalam entry ni
    http://anisa-mylife.blogspot.com/2012/06/jadi-la-professional.html

    BalasPadam
  9. hal mcm ni mmg selalu berlaku...huhu..

    BalasPadam
  10. dah salu kann mcm gini. kdg2 meluatt kottt. tensenn dgn org yg ckp blkg2, tegur lah depan2 pe salahnyeee. grr

    BalasPadam
  11. Salam.

    As junior, kami diberi warning awal2, senior tak boleh ditegur. Haha. Nak buat camne, semua pendam dalam hati je la. Janji kerja betul.

    BalasPadam
  12. yup...sokong hujah di atas
    moga korang jumpe jln penyelesaian k...

    BalasPadam
  13. assalamualaikum zul...betul tu sokong pendapat yg diberikan...:)

    BalasPadam
  14. begitu pantas manusia membuka aib manusia yg lain.. mereka kena ingat, kalau Allah nak buka aib mereka, sekejap je.. bahaya betul buka aib org ni...

    BalasPadam
  15. sabar.. :) biasalah tu.. lain org lain caranya kan.. :) tp kalau dah smpai memalukan org lain.. tak gune jugak.. :|

    BalasPadam
  16. apa yang tak puas dihati bincang elok2, tak payah nak libatkan orang ketiga keempat..

    tiap masalah ada jalan penyelesaiannya..

    BalasPadam

Terima Kasih :D