+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Selasa, 1 Mei 2012

Selamat Menyambut Hari Pekerja (2012)

2:18:00 PG

Share it Please
First of all, aku nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Pekerja @ Hari Buruh kepada semua rakyat Malaysia. Semoga dengan cuti ini, kita gunakan masa sebaik mungkin, untuk bersama keluarga atau untuk rehatkan tubuh badan yang penat bekerja.


Untuk Pengetahuan semua.. Hari Pekerja atau Hari Buruh adalah satu nama untuk pelbagai cuti tahunan yang diraikan pada 1 Mei (atau dalam permulaan bulan Mei). Akan tetapi sebenarnya hari ini disebut juga sebagai Hari Pekerja Antarabangsa, yang mana ia merupakan peringatan tentang kejayaan ekonomi dan sosial bagi pergerakan pekerja. Tarikh 1 Mei digunakan kerana pada tahun1884, Persekutuan Persatuan Pekerja dan Buruh, yang diinspirasikan oleh kejayaan Parti Labour 1872 di Kanada, meminta lapan-jam waktu berkerja di Amerika Syarikat, dikuatkuasakan pada 1 Mei, 1886. Ini mengakibatkan mogok umum dan Mogok Haymarket tahun 1886, tetapi beransur-ansur juga di pejabat selama lapan-jam waktu bekerja.

sumber : Wiki

P/S: hari ni, cuti..!! so tak ada kelas r...?

12 comments:

  1. selamat hari pekerja kepada semua pekerja...:D

    BalasPadam
  2. selamat bercuti ye en.zul..hehehe

    BalasPadam
  3. ohh. itukah sejarahnya :0

    BalasPadam
  4. Selamat hari pekerja...eh, pekerja ke? Ngeee...

    BalasPadam
  5. Ak ni buat bisnes ari2 kena koje

    BalasPadam
  6. cuti..cuti..cuti...

    inna dapat bersenang lenang pd hari nie..yeaahhh!

    BalasPadam
  7. selamat menyambut hari pekerja tuk awak juga...

    BalasPadam
  8. yeah ucapan ini untuk ak yang telah bekerja..hehe...tq2,hehe

    BalasPadam
  9. tak aci! kenapa student cuti jugak.. walhal bila cuti sekolah kami pekerja still kerja.. hahaha..

    <-- komen mengada ngada..thanks!

    BalasPadam

Terima Kasih :D