+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Jumaat, 13 Januari 2012

Hidup Sebagai Seorang Pelajar, Banyak Karenahnya..

7:33:00 PTG

Share it Please
Student.. sape tak kenal oii.. sebut je pasal blajar, mesti orang cop kita student.. Tak kisah la student U mana ke? Skolah mana ke? Asalkan korang itu blajar.. mesti dicop student.. Bukan ke maksud student tu pelajar? LOL !!!.. 

ok.. abaikan yg diatas tu.. (apa yg aku melalut ni?) .. Haha.. baru lpas habis exam.. 3 paper dlm masa 3 hari no stop.. Nak tercabut mata den dibuatnye.. Tapi itulah kenyataannya.. hidup sbagai seorang pelajar, banyak cabaran dan dugaan. Namun hidup manusia ni, orang kata la.. (bukan aku kata)  . Hidup kita 
umpama roda, kadang kala kita diatas, dan kadang kala kita dibawah.. That true? 

Tapi kitaran hidup aku masa blajar ni lebih kurang cam ni je..  tak banyak bezanya.. Bangun .. study.. computer.. (blogging la tu) and then tidur.. Apa pun tak boleh? Dahulu ada jugak r, hiburan sikit. Contoh : pergi jalan2 sambil makan angin dgan kawan, main bowling, main - main dan main - main dan macam- macam main-main... Howaaa... Bodoh, skrang kan musim exam.. Mana ada masa nak buat semua tu? Semester depan, kita main la puas2.. haha.. 

Ya.. kita main ye Jusoh.. ko tunggu aku, kita lawan berenang dalam kolam air panas Baling pulak lpas ni. nak tak? (mesej ditujukan khas buat Jusoh)  Haha.. hari tu dah kalah.. :p

Tringat permulaan zaman persekolahan dulu, alaa... zaman muda-muda dulu, janggut aku tak tumbuh lagi masa tu.. Haha.. Aku blajar di Sek. Ren. Keb. Machang. Masa tu aku mula blajar kenal pensil dan pembaris..  Baru nak tahu panggil nama cikgu.. Baru tahu aku bodoh masa tu.. haha..

Nak dijadikan cerita.. zaman skolah rendah ni, xsah duk habaq r, memang malu r kalau nak cite.. dengan hingus yg meleleh, kluar dari hidung, naik turun-naik turun dah macam yoyo dah masa tu.. dengan sluar atas pusat, baju masuk dalam dan ada kesan kotor dibahu baju (budak laki hingusan, biase r. Sapu hingus kat lengang baju)
Bila ingat balik, cute jugak eh, aku masa kecik? haha
(tak malu puji diri sendiri)







Sekolah rendah dulu.. rajin r kan? bawak beg sampai nak patah pinggang.. Tapi bila masuk skolah menengah, beg  pun dah tukar, baju pun dah nampak kemas sikit, sluar dah ada tali pinggang. Beg yg slalu aku pakai masa skolah menengah dulu, beg yg galas satu lengan je.. erm susah sangat nak cite kan? tu...  beg merah yg aku slalu pakai. Limited edition kat UniMAP skrang ni.. haha..  Tapi skrang, bila dah masuk U ni. semua nak simple. Nak kata kena kemas sangat tak la.. sebab aku tak pakai uniform pun, pergi klas, pakai sluar jean, baju jersey bola, slipar jepun. Bawa beg merah, naik ADX .. (RD dah tak de la T_T)  .. Brooomm..brooom.. sampai kat Pauh..

Haa.. bila dah masuk kelas. Mula la start blajar. Terus terang aku cakap. dari dulu lagi. Aku teringin nak duduk di depan skali, fokus apa yg cikgu ajar. Tapi tak boleh la, muka-muka cam aku ni, hanya layak duduk di blakang je.. 

"Yela oii.. ko tu tinggi, tubuh besar, kalau ko duduk di depan, habis yg blakang tu nak tengok ape? kepala ko?" Kata Jusoh pada aku masih terkial2 kat telinga ni.. 

Tak pe la, aku redha je.. haha.. Apa nak kisah, aku dah biasa. Nama aku huruf Z di depan. So.. memang patut pun duduk di blakang. Dalam senarai nama kelas, nama aku la yg slalu last. Bila skolah bagi air susu kotak ( masa skolah rendah dulu ) , aku slalu dapat sikit je.. sebab nama aku last.. Bila skolah bagi buku teks, aku dapat yg buruk-buruk je.. sebab nama aku last.. Bila cikgu tanya soalan, nama yg last ni,  yg ditanya dulu.. demm.. tak pasal2 aku kena berdiri atas kerusi.. sabor je la..

Arghh.. Lupakan semua itu.. buat apa nak menyoal benda yg lepas.. Inilah hidup, ujian dan cabaran yg banyak mematangkan kita.. Buat apa aku nak peduli pasal benda ni semua.. Sebab benda ni dah lepas.. Apa yg perlu aku buat skrang, FOKUS.. Aku masih ada 2 paper lagi ni, yg perlu aku belasah..

Mechanic dan Signal .. I'm coming... haha.. 
Exam... Exammmm... Exammmmzzzz... (tidur lu)









13 comments:

  1. wohooo..aku pun still student lg..serius seronok bile jd student ni tp time dh kt U ni best! time sekolh xbest, trikat ngan jadual skolh..klau kt U ni, kelas x full ..ade free je boleh buat bende lain hehe

    BalasPadam
  2. abg taff !huhu.. sdihnye RD dh tkde T__T..
    simple nyee.. pegi klas pun pkai slipar ? =="
    etika la sikit abg oii..

    zman abg tak brjggut dlu tu.. hoho.. hngus leleh mcm yoyo.. eeee

    BalasPadam
  3. hehehe
    alolo ciannye, x pe, selalu yg terakhir ni kan istimewa skit
    hehehe
    pengalaman belajo ni smp bebile akan ingat kan :D

    BalasPadam
  4. amboi..sempat cter zaman knak2 lagi ko yer..tp best kan igt balik zmn2 kita innoncent dulu..hahaha..

    BalasPadam
  5. dlm byk2 mase sbg student, zaman stdnt u lh plg best :P

    BalasPadam
  6. student memang macam2... tapi student itulah yang best!!! :) saya nak enjoy nih...weeeeeeeeee~~~ exam sudah kehabisan... enjoy time..:)

    selamat menjawab exam zul...:)

    BalasPadam
  7. sekarang ni pun sama lah, saya pulak yang dok tgk gelagat budak2

    BalasPadam
  8. as 4 me.. masa belajar adalah waktu yg paling manis.. dan kalau boleh nak diundurkan masa utk kembali kepada zaman itu.. tp adalah mustahil.. cabaran masa belajar x sama cabaran apabila kita dah mula mengenal dunia realiti.. jatuh bangun dlm meningkat career.. tp semua pengalaman hidup itu adalah sgt berharga zul... nt bila dah kerja.. sure pk bestnya masa belajar dulu..

    BalasPadam
  9. kesiannya, sbb nama Z maka sumenya last

    BalasPadam
  10. wish u all the best!!good luck !!

    BalasPadam
  11. Yuppp zaman study mmg best wooo...perkara aku suka nyakat cekgu cun baru keluar maktab...

    tu lahhhh sapa suruh dok belakang...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    tip kereta semasa banjir

    BalasPadam
  12. Zaman student memang best ... Enjoy je.... Tapi zaman penting ni, menentukan siapa dan di mana kita next 10 years.... Choose wisely...

    BalasPadam

Terima Kasih :D