+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Sabtu, 7 Januari 2012

First Paper Analogue II ..

10:29:00 PG

Share it Please

Inilah yg aku blajar dalam subject Analog .. cam dalam gambaq di atas tu r. Masa belajar ringkas dan simple je circuit yg diberi.. tapi bila masuk exam.. Allah!!!.. spatah haram pun aku tak paham. Jadi kena mula dari awal la.. start analysis circuit dulu, baru boleh buat calculation.. macam tu la setiap kali exam.. 

Semester lepas pun begitu jugak.. Tapi semester ni, lagi complicated.. InsyaAllah, kalau dapat analysis soalan dan circuit dengan betul, boleh jawab kot. 

Malam ni, 8:30 malam.. aku kena jawab paper ni, dan malam ni jugak ada game bola live kat tv1.. yakni, Kelantan VS Negeri 9... Piala Sumbangsih ni, kelantan kena kekalkan kejuaraan bagi tahun lepas.. Masalahnya skrang aku tak dapat tengok .. huwaaa.. agak terkilan jugak r..

Ok.. abaikan yg diatas tu.. berbalik kepada apa yg ingin aku jelaskan.. Apakah maksud tersirat disebalik pembelajaran Analog ini dalam kehidupan kita seharian..? 

Inilah namanya ujian dalam kehidupan.. Sebelum kita melakukan sesuatu perkara itu, kita tengok orang lain buat macam senang je kan? tapi bila tiba time kita yang kena buat @ lakukan perkara tersebut, kita rasa ianya susah sangat.. Namun adakah usaha kita hanya setakat itu sahaja? Berhenti bila sudah hilang akal @ tak tahu nak buat apa? 

Tidak ye.. tidak..  kita tak boleh berhenti disitu sahaja.. Alang-alang menyeluk perkasam, biar sampai ke pangkal lengan.. That the way we are.. Walau susah macam mana pun kerja dan ujian yg kita alami, kita tak boleh putus asa disitu sahaja. Bangun.. fokus.. dan berbalik kepada asal kesulitan tersebut.. mulakan dari awal kembali. Cari kelemahan dan kesalahan diri kita nescaya kita mampu utk perbaiki dan atasi ujian dan masalah yg kita alami.

Jangan takut dengan setiap ujian yg datang.. Ingatlah maksud belajar itu sebenar ialah kita berani utk melakukan kesalahan. Namun itu tak bermakna kita terus-terusan melakukan kesalahan. Cukuplah dengan sekali kesalahan dan kita ingat @ ambil pengajaran disebalik kesilapan tersebut..

Kesimpulannya.. kita akan mampu utk hadapi apa jua cabaran dan ujian dalam hidup ini, jikalau kita tahu apa matlamat kita.. Ujian yg kita nampak, senang dihadapi oleh orang lain, sememangnya susah bila kita sendiri alaminya.. Namun kita boleh atasinya dengan kembali kepada perkara asal permasalahan tersebut.. Dengan analisis dan usaha utk mengatasinya kita mampu selesaikan semua masalh yg kita hadapi, tak kira lah, masalah kecil @ besar.

Akhir kata.. GAMBATTE.. Usaha dulu baru Tawakkal.. 

18 comments:

  1. aq pernah merasa macam ni dulu masa subjek Engineering Science...kat kelas belajar macam senang..buat assignment pun masih mampu buat lagi...tapi bila exam..ternganga la kejap...heee~

    #kena berusaha lepas tu baru tawakal...tapi kalau kita da usaha...tapi gagal...jgn putus asa..belajar dari kesilapan...

    BalasPadam
  2. KAT MANA NAK MENONTON TV1 ,TV2,TVi,TV3,NTV7,8TV,TV9 alhijrahtv,Astro Ria ,Astro Warna ,Astro Arena ,Astro Ceria ,Astro Prima ,Astro Oasis ,Astro Box Office Movie YA OK KINI ANDA TAK PERLU RISAU ANDA BOLEH MENONTON SEMUA CHANNEL TERSEBUT FREE DI http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
    TERDAPAT JUGA LEBIH 207 BUAH SIARAN RADIO ONLINE BOLEH DI DENGARI SECARA LIVE DI SINI jom terjahhhhhhhhhhhhh

    BalasPadam
  3. good luck ye exam nanti..
    buat yang terbaik...=)

    utamakan exam dulu, bola tue tak dpt tgok live pun takpe...

    BalasPadam
  4. - gud luck untuk exam ek . buat yang terbaik tau .! caiyok . caiyok ..

    - bola? malam ni ? hai , mesti tengok ni . mintak2 ler kelantan menang kan ? hehe . you juz do the things that was very important ! bola ngan belajar , yang mana penting ? buat yang penting dulu k. bola tu , boleh tengok kat u-tube jek . (tapi ad ke ?)

    - berdoa ngan ALLAH . semayang jgn tinggal . tapi , kalo doa saje tak cukup , kena usaha gak . baru menjadik .. :))

    > gud luck .. :)

    BalasPadam
  5. Anas oh Anas...knape kau ajar aku rasa mcm cpat dan tk paham???????huhuhu

    BalasPadam
  6. abg ! gudluck exam.. tayah nk pkir sgt bolat tu kan.. haishh..

    ikhlas belajar.. insyaAllah ade jln selesainye..

    BalasPadam
  7. study elok2 bro..ak pening tgk tu,hehe

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum Zul

    tak sapai di otak atuk... he he

    moga terus berjaya

    BalasPadam
  9. pergh...ok..dh pening...

    p/s :: insyaallah..ada lah rezeki tu nti..:)

    BalasPadam
  10. adeiii..susahnya paper ko..ko je yg mampu jawab..hehe

    p/s : pnjanglah cternya..kalau aku cter rasannya dah boleh buat esei karangan panjang..hahaha :)

    BalasPadam
  11. Aku ingtkan kau nak terangkan pasal maksud analog dan digtal... Nway, gud luck untuk exam...

    BalasPadam
  12. semoaga berjaya :)

    ehh tu apa tu yang gambar atas tu, yang kaler2 hitam tu?? hahaha

    BalasPadam
  13. cuba, cuba dan terus cuba. jangan putus asa

    ps: N9 monang tadi ;)

    BalasPadam
  14. gua benci circuit!!
    cukup lah sekali gua belajar electric circuit ritu..

    BalasPadam
  15. only engineering students understand dis :))

    BalasPadam
  16. only engineering students understand dis :))

    BalasPadam

Terima Kasih :D