+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Isnin, 19 Disember 2011

Aku Berani Untuk Membuat Kesalahan

12:43:00 PG

Share it Please
Siapa disini seorang pelajar? Ok.. Bercakap soal belajar, apa yg korang tahu erti belajar? Cuba jelaskan kepada aku. Aku masih belum mengerti apa itu erti belajar... Mungkin pengertian yg aku faham adalah salah dan mungkin betul bagi aku sahaja.

Apa yg ingin aku jelaskan disini, Pengertian belajar yg aku fahami ialah Berani Untuk Membuat Kesalahan. Ok.. Aku cuba jelaskan secara lebih detail mengenai erti belajar ini. Aku sebagai student, memang menjadi kewajiban aku untuk menuntut Ilmu kan? Setiap kali aku menuntut Ilmu, banyak kali kesalahan yg aku lakukan, terutama di dalam Lab .. Awal-awal semester dulu, aku slalu main copy je, cara pasang component electrik dkat circuit board, dari orang lain. Tapi setelah aku pikir, " eh, buat apa aku copy board orang lain? kenapa aku tak buat sendiri?" persoalan ini mula bermain dibenak aku waktu itu. Aku malu bila aku buat kesalahan, walaupun kesalahan kecil. "Arghh.. kalau terus begini, aku tak kemana pun, aku kena berubah" aku bermonolog ..  Aku mula sedar dan cuba belajar buat sendiri...

Pertama kali aku cuba buat, memang kompem kena marah kaw-kaw r dengan PLV (lecturer) aku. Rupanya baru aku sedar, yg aku masih belum tahu cara pasang resistor dengan betul, cara pasang dc motor, cara guna oscillator, dan macam-macam lagilah, semuanya aku masih belum tahu guna lagi. Tapi masa aku copy dulu dari member aku, aku ingat aku dah faham dan ingat cara nak pasang component tersebut.. tapi yg sebenarnya aku silap...

Ok la... aku terima segala marahan, leteran dan kena tolak markah setiap kali lab dari PLV tu, walaupun kadang2 rasa sakit hati sangat dengan PLV tersebut... Minggu lepas, aku kena buat lab ganti sorang diri, sebab aku tak hadir utk lab minggu sebelumnya.. Masa itu, aku mula lah gelabah dan tak tentu arah, tak ada panduan dan tak ada kawan yg nak ditanya, cuma ada PLV yg menunggu utk menolak markah lab aku je...

Aku cuba tenangkan diri dan ingat kembali segala ilmu yg aku belajar dulu, aku ingat aku kena marah dengan PLV aku ingat circuit dulu-dulu yg aku buat silap. Aku combine semuanya dan akhirnya aku dapat siapkan lab aku tak sampai sejam pun. Alhamdulillah... Fuhh!!! baru aku sedar, rupanya senang je buat lab ni. Lebih senang lagi jika kita sendiri sudi menerima kesalahan kita dan belajar dari kesalahan tersebut. Kerana tanpa kesalahan ini, kita tidak akan tahu akan kelemahan kita.

Dengan ini, memang jelaslah. Pengertian erti belajar yg aku faham ini iaitu  "berani untuk membuat kesalahan" memang tepat sekali. Ha... apa pulak pengertian korang tentang belajar?

p/s: masih sibuk dengan robot untuk MuROC competition.. setelah 3 hari tak dapat nak tido lena, kena stay up je. esok ada match utk pemilihan robot ke MuROC. Aku kena menang.. haha. ..
Update guna laptop member.. dah 3 hari aku stay kat lab ni.. huwaaa..... rindu kan rumah la..

28 comments:

  1. setuju bro,berani untuk gagal..dari kegagalan mencipta kejayaan..jangan takut untuk jatuh,kalau terjatuh bangun dan berlari lagi..tu yg kena pegang...

    *good luck bro..

    BalasPadam
  2. gudluck abg adk ! ciannye -_-"
    anyway brsusah2 dulu.. bru senang2 kmdian

    BalasPadam
  3. Yeppp.. Dare to fail.. Mana tahu circuit board yang keseribu nanti ko boleh jadi CEO Apple.. :D

    BalasPadam
  4. guuuddd!
    x semua berani dan paham erti belajr
    bagus la ko pikir dn buat cm tu :)

    BalasPadam
  5. Yes, sye sokong! Kita kena berani buat kesalahan sbb kita akan belajar sesuatu dari kesalahan itu :-)

    BalasPadam
  6. mcm tu laa sbnr ny kite dlm alam pembelajaran..kite akn ingt kesalahan yg kite lakukan m blaja dr kesilapan tuu ^_^

    gdluck dgn robot tuu :)

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum..

    Belajar adalah untuk melenyapkan kejahilan dalam diri kita..

    BalasPadam
  8. semakin kita belajar semakin banyak perkara yang kita tidak tahu

    BalasPadam
  9. Best kalo kita conclude kehidupan itu sendiri sbg satu proses pembelajaran..proses pembelajaran sepanjang hayat..& melakukan kesalahan itu perkara yg pasti akan dilalui setiap org..kerana dari kesilapan itu kita belajar sesuatu & beringat agar tidak melakukan kesilapan yg sama sekaligus menaikkan motivasi utk sentiasa perbaiki diri..~ =)

    BalasPadam
  10. salam;
    Orang yang berjaya pun kalau tanya berapa kali dia gagal..jawabnya mesti 2 atau 3 kali baru dia berjaya.

    BalasPadam
  11. sabar okiee.
    masa aku tingkatan satu, cikgu bahasa arab aku tanya, kenapa ku pergi sekolah dan belajar. semua jawab sebab nak berjaya dan bahagia kan mak bapak, tapi semua kena halau keluar kelas. tapi ada sorang cakap, dia nak belajar sebab ianya ibadat dan tuntutan agama. ustazah aku terus senyum. dia cakap, betol kan niat, baru ilmu senang masok. selagi niat tak betol selagi tuh kita tak gigih dan selagi tuh kita akan selalu buat silap.

    good luck untuk kau.

    BalasPadam
  12. kan? tak baik setakat copy je. baik belajar buat sendiri lagi bagus :)

    BalasPadam
  13. assalamualaikum zul...moga berjaya menyiapkan robot tu dgn jayanya yer...:)

    BalasPadam
  14. kalau nak menang, sebut nama ana 3x la....hiihi

    BalasPadam
  15. puas hati kan kalo dapat buat sendiri daripada kita tiru org punya..rasa cam tipu diri sendiri je..

    gudluck utk robot tu ;)

    BalasPadam
  16. nak belajar mesti wajib ada salah..kalau takde salah langsung tu peliklah..
    ehem! tak payah nak rindu2an kat umah la...haha! ;p

    BalasPadam
  17. oo bang.. jgn salah buat salah... berani melakukan sasuatu yg salah... atau berani melakukan sesuatu yg ada risiko salah.. apa2pun kalau jadi jutawan nanti jgn lupa kredit kepada kami teman2... heeee

    BalasPadam
  18. kehidupan adalah proses pembelajaran, kesalahan adalah guru terbaik yang takkan pernah menipu!

    eh, bermadah helah pulak tetiba.. ;p

    BalasPadam
  19. belajar itu tdk semestinya dari buku..^_^

    BalasPadam
  20. aku setuju dengan bro..belajar dari kesusahan..kalau dok asyik meniru, tak akan ke mana..bakat sebenar kita pun selama2nya akan pendam

    BalasPadam
  21. Ade sstgh org getting better each time he/she learn from mistake. ada stghnya tidak. And glad u r in the 1st group. Chayo2! =)

    BalasPadam
  22. jangan takut untuk buat kesalahan..dari situ kita akan belajar untuk jadi lebih baik...

    BalasPadam
  23. tiada jalan mudah kan....inshallah


    http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/www-13-wednesday-worst-word.html

    BalasPadam
  24. pengalaman itu merupakan cikgu terbaik kita =)

    p/s : Gud luck!

    BalasPadam
  25. berani mengambil risiko....hahaha...

    BalasPadam
  26. yup. itulah pembelajaran terbaik. tp tak semua org berani buat salah dan kalau bleh, nak sentiasa buat sesuatu dgn betul je. so, bila masa nak improved?

    *good luck for your competition k?

    BalasPadam
  27. mm tak semua yang buat slh brani mgaku,dan tak semua yang ingin buat slh..coz semua nk jadi sempurna,,
    apa2 pun GUD LUCK ok

    BalasPadam

Terima Kasih :D