+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Ahad, 16 Oktober 2011

Perempuan Tidak Bertudung ni Busuk

9:53:00 PTG

Share it Please


salam...Kawan2 tahu tak... wanita ini bagaikan gula-gula yang masih dalam bungkusan, bila di lihat cantik dan tertarik.
tapi gula-gula ini akan menjadi jijik apabila bungkusannya terbuka dan di penuhi serangga sama juga seperti wanita yang tidak menutup aurat.

sebenarnya kawan-kawan,bila kita membuka aurat sama seperti gula-gula yang di penuhi serangga kerana kita membiarkannya di lihat sedangkan

"AURAT KITA HANYA UTK SUAMI"
"JADILAH MANUSIA YANG BERAKHLAK DAN BIJAK MENGGUNAKAN AKAL DAN NAFSU"

jgn kita leka dalam duniawi hingga mendedahkan aurat kita... so kaum hawa ubah lah menjdi baik.. sedikit demi sedikit.. 

sumber : FB

p/s: kalau kita nak tegur org.. tak semestinya kena jadi ustaz, kita tegur maksiat yg ada di depan mata kita.. walaupun kadang2 kita melakukan maksiat tersebut. Mungkin dengan teguran inilah kita lebih kenal siapa diri kita.

55 comments:

  1. Betul..aurat tu utk suami, tapi bila nk tegur seseorang tu kena jadi ustaz atau org tua dulu br org nk dngar..tegur menegur amalan baik :-)

    BalasPadam
  2. suami jangan pulak dok 'menghurong' gula-gula tanpa bungkusan...

    BalasPadam
  3. selalu cakap kat diri sendiri, bila tengok perempuan tak bertudung, jangan lah pandang mereka dengan pandangan serong, tapi pandang lah dengan pandangan belas kasihan. Doa kan lah mereka supaya mereka berubah, kalau takde kekuatan tuk tegur mereka..

    BalasPadam
  4. insyaAllah akan menjaga aurat ini :)

    BalasPadam
  5. InsyaAllah, memang selalu ingin memperbaiki diri

    BalasPadam
  6. semoga aku akan sentiasa memelihara aurat ku

    BalasPadam
  7. Semoga semua mendapat berkat dari apa yang disampaikan... Insyaallah.. Saling ingat mengingati tentang Islam adalah jihad...

    BalasPadam
  8. betol tu..org skg susah nk trima teguran..kalo kite tegor ade je la alasan...

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum Zul

    saya suka dengan perumpamaan itu

    Wassalam

    BalasPadam
  10. sgt JELAS la maksud yg nk disampaikan, bila guna gula-gula sbg perumpamaan. hehe..

    BalasPadam
  11. aku sokong statement mg tu..sebagai saudara sesama Islam..xsalah rasenye kita saling ingat mengingati yang mana patut dicontoh dan yang mana patut dijauhi

    BalasPadam
  12. insyaAllah, selalu tegur anak2 murid

    BalasPadam
  13. insyaallah..busuk @ wangi ieqah try tutup aurat ini untuk yg muhram n muhrim saja

    BalasPadam
  14. dengan menggunakan perumpamaan gula2 begini ia lebih mudah di faham...bagus entry nie..

    BalasPadam
  15. Perempuan tahu fact itu, kadang2 bersetuju.tapi masih menolak utk berhijab. Tuntutan bersosial lebih kuat...

    BalasPadam
  16. bagusnya entry nih!!!!!!!!!

    semoga wanita2 di luar sana sedar je...

    BalasPadam
  17. betol tu..aku sokong..
    kalo tak dedah,xdela
    sape nak hurung..xdela
    sape nak jijik..
    dan nak tegur pun kena
    berhemah la kan..xdela
    main sembur je :)

    aku like entry ni 10kali =)





    luv,
    cik ana

    BalasPadam
  18. contoh yang terbaik....aurat dan gula2....nice

    BalasPadam
  19. betul tu beb,kiasan ni kena faham2 juga..jadai tak ada alasan utk tak ttp aurat...

    BalasPadam
  20. contoh yg bgus....thank 4 sharing dear ..semoga mereka paham :)

    BalasPadam
  21. yup betul tu... kalau ngan perempuan free hair yang 1st time jumpa ni...
    kita rasa tak segan silu untuk hulur tangan untuk salam... nak criter2 pun takda malu2 kalau tercriter lucah...

    tapi kalau ngan yang bertudung atau lagi2 tudung labuh... nak hulur tangan pun segan untuk salam mereka... nak sembang2 pun kadang kene cover2... takut tercriter lucah ke benda ngarut ke hapa...

    BalasPadam
  22. kalau suma orang jadi ustaz,sapa yang nak jadi lawyer,engineer dan lain2??yang penting ape yang kita buat sumanye berlandaskan agama..terbaik kawan

    BalasPadam
  23. hmm menarik, comparekn dgn chupchup..

    BalasPadam
  24. Kepada wanita yang belum menutup aurat ketika keluar rumah, moga mereka dianugerahkan Allah dihati mereka petunjuk dan hidayah...

    BalasPadam
  25. kalo tgur tak smstiny ustaz.. tp tiap kali tgur mst kna ckp mcm tu...

    BalasPadam
  26. agree!!~
    semoga Allah pelihara kita semua untuk menutup aurat. baik lelaki atau perempuan. ameen..

    BalasPadam
  27. salam zul....malunya kalau auratnya yg terdedah tukn....

    aurat tu maruah seorang perempuan...:)

    BalasPadam
  28. sedih bila ada segolongan suami yg x suka isterinyer menutup aurat..bukankah aurat itu hanyer utknyer dan bkn untk tatapan org lain..

    BalasPadam
  29. walaupon dh tau azab neraka ..namun masih ramai yg x amik kesah bab2 tutup aurat nie


    Mean machine Day 2 .http://gilamodified.blogspot.com/2011/10/mean-machine-autoshow-part-2.html

    BalasPadam
  30. betul tu Zul.. peringatan yg bagus... nnt kalo Zul dah kahwin kena make sure wife tutup aurat yer

    BalasPadam
  31. Banyak perumpamaan telah diberi, terpulang masing-masing utk menilainya

    BalasPadam
  32. setuju sgt dkn kata2 kau. aku pun pelik knp masih ada yg degil dan tak ambil peduli hukum Allah yg satu ni. azab Allah sgt pedih.

    BalasPadam
  33. betul tu, tgjwb menegur bukan pd ustaz ir ustazah sahaja.. :)

    BalasPadam
  34. stuju.insyaAllah akan cuba lagi perbaiki diri ni. :)

    BalasPadam
  35. terima kaseh atas peringatan ini..:)

    BalasPadam
  36. sama2 kita doa agr dunia kita x busuk :) ..

    BalasPadam
  37. kita di beri pilihan samaada ingin diri jadi yang busuk itu atau sebaliknya...

    BalasPadam
  38. sedang memperbaiki diri...

    bertuah seseorg itu bila ditegur utk memperbaiki diri..

    rugi sekiranya teguran itu diendahkan... :)

    BalasPadam
  39. Setuju. Aurat hanya untuk suami. ^_^

    BalasPadam
  40. gua suka cara lu bercerita..pesan memesan..santai beb!

    BalasPadam
  41. bagi aku ramai pempuan sekang..tang mana dia malu tang tu la die tutup

    BalasPadam
  42. nice.. ak ska entry nih.. eehhehehe

    BalasPadam
  43. and teguran mesti b'hikmah..
    suka teori tutup aurat dgn lolipop tu..
    kreatif~
    ^^

    BalasPadam
  44. aku nak cari lelaki yang menutup aurat jugak..hahahhahaha

    BalasPadam
  45. betul tu ustaz zul..ops...hehehe....iman kena kuat...dugaan makin dasyat...

    BalasPadam
  46. Betul tu..aurat wanita ni banyak dari lelaki sebab tu kena jaga ia sebaik-baiknya Allah perintahkan untuk menutup aurat adalah untuk membezakan seseorang wanita tu islam atau kafir..banyak yang bertudung kejap pakai kejap tak bila ada pergi ke sesuatu majlis saja lepas tu buka balik..dah tegur tapi memberi pelbagai alasan malah ada yang mengatakan kubur masing-masing dll dah buat yang termampu doakan saja agar Allah berikan hidayah dan membuka pintu hati mereka amin..

    BalasPadam

Terima Kasih :D