+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Khamis, 1 September 2011

Pengalaman Mengajar Aku Erti Jahat dan Baik

7:19:00 PG

Share it Please


 Ibnu Abbas radhiyallahu ‘anhu berkata,
“Sesungguh nya kebaikan itu sinar di wajah, cahaya di dalam hati, kekuatan di badan, keluasan dalam rezeki, kecintaan di dalam hati setiap orang. Sedangkan keburukan adalah kemuraman di wajah, kegelapan di hati, kelemahan di badan, mengurangi rezeki, dan penyebab kebencian di hati orang.”

Tanyalah diri kita ini sendiri.. adakah kita ini orang baik atau orang yg jahat@ berkelakuan buruk..? Bagi aku, seorang lelaki biasa, adakala aku baik, adakala aku buat benda jahat... banyak.. bukan sekali dua aku buat benda jahat... sampaikan aku pun dah tak tahu berapa banyak aku buat benda buruk...

Banyak kali juga aku bertaubat.. tp masih mcam dulu.. Semenjak aku berada di UniMAP ni.. aku mula kenal apa itu usrah dah apa itu ukhwah..Member aku mengajak aku memasuki usrah.. setelah terlalu lama fikiran aku rasa serabut... akhirnya aku berasa tenang apabila aku start join usrah dgn kawan aku... Iyas, Haikal, Suhail, dan Sofian. Tp usrah itu hanya sekali je.. sempat aku join.. Aku sekarang masuk usrah dengan En.Zuki.. lecturer Math di UniMAP..

Banyak input yg aku dapat, apabila aku join usrah ini.. dan banyak pengalaman yg aku lalui dengan ahli usrah.. Setelah lama aku, tak join usrah.. perasaan malas ini mula datang...eee.. aku x suka r... Berada di rumah ini... aku cuma mengharapkan member aku Azroy, yg aktif dlam usrah ini... utk mengajak aku.. dan menasihati aku... utk ke surau dgar ceramah... tp niat aku tetap satu.. aku pergi kerana Allah..

Dalam pd masa yg sama.. aku masih juga melakukan perkara jahat... tp tidak seperti dahulu lg... jarang sekali... dan bergantung kpd keadaan sekeliling... Erm...Susah utk berubah...cakap di mulut senang r... tp bila time nk buat... korang sendiri r rasa...

Walaubagaimanapun..aku masih dengan cara aku... dlam mencari redho Ilahi... mencari cinta yg suci... utk kehidupan sejati... dlam menghabiskan sisa2 hidup ini...

18 comments:

  1. alhamdulillah.bgsla kalo sntiasa sedar n insaf.

    BalasPadam
  2. takpe..aku sokong ko zul..nak berubah mmg memerlukan kesabaran,kegigihan dan kecekalan.tapi jangan secara drastik..memerlukan masa yang panjg tapi jgn berbalik kepada sifat yang lama yg jahat tu.Aku pun pernah jahat tapi tak sejahat ko lah.haha.join usrah memang best..

    psst : ko mesti jeles kan aku komen entri org.kah3x

    BalasPadam
  3. jgn mengalah..teruskn usaha utk berubah

    BalasPadam
  4. alhamdulillah.. sama2 kita ubah diri n perbaiki mana yang silap dan kurang ^^

    BalasPadam
  5. la zul ko ngaji kat perlis ker.....hahahah ko punyer klas kt ne???unimap 2 kan bersepah2 kat perlis 2.

    BalasPadam
  6. @cik kasut : aku duk semarak.. blajar kat ulu pauh

    BalasPadam
  7. Nak buat baik mmg byk dugaan...nak buat jahat senang plak.... :D

    Cubalah berubah sikit demi sedikit... :D sama-sama la kita saling nasihat menasihati... :D

    BalasPadam
  8. oh sebenarnya kita nie dok tak jauh pun.....dlu ler citanyer....ko 2 sesuai kuih badak berendam...hahahahha me kuih free tak pun kuih bajet cun ...wahahah i like :)

    BalasPadam
  9. Bila perangai kurang cantik sudah jadi habit, mmg susah nak ubah...cuba cek balik niat berubah...kalau ikhlas kerana mencari keredhaan Dia, insyaAllah pasti ada jalan...

    BalasPadam
  10. wah bagus demo ni.. kawe x join pon usrah ni..hu hu jahil molek kawe

    BalasPadam
  11. alhmdulillah la kalo mg jmpa jln yg btol dh.. (thumbs up!)

    BalasPadam
  12. aku pon suka join usrah ! yahooooooooo

    BalasPadam
  13. yg paling penting, apa yg kita lakukan dlm dunia ni mestilah ikhlas kerana Allah :)

    BalasPadam

Terima Kasih :D