+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Rabu, 28 September 2011

Bersabarlah Dalam Menuntut Ilmu Allah.. InsyaAllah.. Allah akan Tolong

6:46:00 PTG

Share it Please

Khalifah ‘Umar pernah berkata...
"Raihlah ilmu, dan untuk meraih ilmu belajarlah untuk tenang dan sabar."

Dalam menuntut ilmu... kita tidak perlulah berlebih2 dengan ilmu yg ada... kerana, berkelakuan riak akan memakan diri... Aku bukan cakap kosong la.. ni semua pengalaman hidup.. dahulu, aku ada seorang kawan, yg suka sngat study, kalau boleh 24 jam dia nk study, tp result dia tetap juga mcam kami yg tak banyak study.. korang nk tahu sebab apa?

 Ni semua sebab dia tamakkan ilmu.. segala ilmu yg cikgu ajar dia kedekut utk bekongsi dengan rakan sekelas yg lain... sikap pentingkan diri sendiri inilah yg akan memakan diri dia sendiri... Aku tahu dia budak baik, tp janganlah terlalu kedekut... orang nk tanya sikit soalan terus buat tak tahu...

Panas ar... tp aku tak kisahpun... sebab jarang study dulu... di sekolah jela.. belajar.. itu pun time cikgu masuk... Sekarang tak mcam tu dah.. aku belajar kerana Allah... biar la aku lambat utk menangkap apa yg cikgu ajar.. sekurang-kurangnya, aku faham akan konsep yg aku belajar... mcam itulah aku belajar... tidak perlu utk kita belajar dengan kelam kabut... relax frend... bertenang...

Aku suka tngok member aku yg kalut masa final exam.. haha.. lawak la... dngan nota entah kemana,. stress nya... aku dah lengah dah mulut ni nk beri nasihat yg sabar dn redho ...
tp diaorg tenang sebentar jew... lpas 2.. buat blik prangai kelam kabut tu... Mcam2 perangai.. ada yg menyanyi masa baca nota..ada yg masa makan baca nota. .. ada yg pindah randah blik study... fuhh. pening palo tengok... aku nk main game pun rasa serabut je time tu...

huhu... aku main game sebentar jew... nk rehatkan minda katakan... lpas 2 sambung study plak..... ok la... aku nk cerita cara aku study.. aku jawab soalan past year.. aku baca summary dlm setiap bab... dan aku buat latihan tutorial, asgment dan kuiz... tu jew..
kalau korang nk score lebih buat r lebih...jgan risau Allah itu Maha Adil. kalu kita buat lebih... dapat r lebih...

45 comments:

  1. wow..sangat2 betul...aq sometime org tnya soalan...n aku just try untuk "Belajjar sama2" instead of mengajar....gpun aku takut cuz aq bukannya pandai sangat.....n sekarang memang redha jak dengan results...Aq dah buat part aku...so sekarang redha n serahkan pada Allah untuk menilai sejauh mana usaHA yang melayakkan rsult aq tuh okeh atau tidak..Tq 4 sharing ~~~

    BalasPadam
  2. stdy kena smart, ye dak? bukan stdy hard. ak ada kawan mcm kes kau tu. cuma dia tak laa kedekut ilmu. bayangkan masa f2 dia baca buku teks sejarah 24 jam. mna2 p mst ada buku tu.at lasr, masa exam dpt b je. hehe, sedih dia tuu

    BalasPadam
  3. Haha.. Study smart n play hard.. Kalau tak merana badan nanti..

    BalasPadam
  4. aku pun ske study last minute , haha

    BalasPadam
  5. akak dulu time study, kalau berhenti rehat main game, memang tak sambung dah study.. main game je sampai ke sudah.. waakkakaka.. tp result alhamdulillah...

    Ilmu tu Allah kasi kat kita. Kita kedekut dengan ilmu Allah, Allah pun akan kedekut dengan ilmu dia jugak yer dak?

    BalasPadam
  6. apa motif n3 ko ni sbnrnya. dr apa yg aku baca, ko yg mcm blagak. hmm...

    BalasPadam
  7. Study smart, bukan study hard, baru result gempak.. eekeke

    Teringat moto zaman belajar dulu. hahahaa

    BalasPadam
  8. ilmu pun mau kedekut kah? ish..ish..ish.. kim salam ngan member.

    BalasPadam
  9. kita buat bnd yg sama

    kedekut ilmu tuhan tarik la blk

    BalasPadam
  10. jgn study last minute
    sebab akan lagi stress di medan perang nanti eh silap
    medan peperiksaan

    BalasPadam
  11. ak lak ska men game ngn tgk muvie time stdy week.. mmg crik nhas hahahhaa

    BalasPadam
  12. yg penting...carry mark kena tinggi...^^
    baru relax skit time exam~~

    BalasPadam
  13. studi last minit memang saya slalu buat dulu. hehe. slalu last minit ni, saya buat past sem paper banyak kali. Alhamdulillah. dapat gak score.

    MOHD NASER.com

    BalasPadam
  14. study mengikut keselesaan.
    bukan study memaksa. huhu

    BalasPadam
  15. tu la tak baik kedekut =,="

    ilmu kene di sebarkan baru berkat

    BalasPadam
  16. haaaa... betol3... jgn kedekut ilmu.. sbb ilmu tu BUKAN milik kite.. tapi milik Allah... jadi JGN kedekut nak SHARE.. tak kemane pn ilmu yang di kongsi... (^_^)

    BalasPadam
  17. setiap owg ada cara sendiri..cam ak lak xleh stdy awl2..t hilang hbis sme..huhu

    BalasPadam
  18. aq pun da biasa study last2 minit..hee..kalau study awal2 takut tak boleh nak ingat.. :D

    kalau ada yang tanya..tolong semampu yg boleh je..

    BalasPadam
  19. psstt! dekat cni pun ada orang macam tu. kta yg tgk rase tension. tak perlu lah study lebih sampai 3 4 pagi, dengan tak makan. semuanya terabai. juz study ikut kemampuan. selebihnya Allah yg tentukan. ingt DUIT da cukup: doa, usaha, ikhtiar & tawakal. :D

    BalasPadam
  20. dulu msred rajin stadi, tak kedekut ilmu, suka paksa kawan stadi sama biar sama pandai...

    BalasPadam
  21. x rugi berkongsi ilmu..sbb ilmu tu xkn berkurang...tp mungkin "bertambah"...

    bygkan kalau 'cikgu' kedekut ilmu..ha3...

    BalasPadam
  22. salam ...kalau dah kedekut ilmu susahlah...x salahkn kalau berkongsi sesama kwn boleh juga bertukar2 pandangan n pendpatkn...:)

    BalasPadam
  23. mase zaman study dlu, sy suka buat study group...boleh berongksi ilmu masing2..

    BalasPadam
  24. hoho..betul2..tapi kalo yang stail suka study sorang2..tapi dia tak kedekut ilmu..lain plak kan..?aha

    BalasPadam
  25. man jadda wajada....

    apa yang kita dapat....itulah sebenarnya yang kita usahakan...=D

    BalasPadam
  26. saya suka study hard, sbb sy x smart mcm blogger2 lain hehehe.... alhamdulillah, cara tu membantu...

    BalasPadam
  27. ilmu harus dikongsi... kadang2 ilmu ibarat pisau.. makin di asah makin la tjam... huhuhu...

    BalasPadam
  28. ilmu Allah bg pn nak kedekut,kena tarik ilmu tu nanti baru tau..ilmu utk dikongsi bukan utk diri sendiri...

    *ak suka stdy last minute,heh..

    BalasPadam
  29. aq suke study last minute...huhu
    kdg2 aq rse mls sgt nk study...
    rase nk lempang muka sndiri...
    ble la nk berubah...aish!

    BalasPadam
  30. ct pon adew kawan cmni...pentingkan dri...ct nk tnye kejap je..trus dy jawab,xthu2..xsmpat tnye lagi...,,tension2..trus ct pulaukan dy..hahaha

    BalasPadam
  31. insyaALlah akan dimakbulkan doa kamu itew

    BalasPadam
  32. wiwiit..tips belajar nk final nih :D

    BalasPadam
  33. ha3..study last minit tuh, baru ada feel jadi student..:P
    kalo stdy nerd je tiap masa...cam xbest lak..hak3~~~
    yeah yg pntg kalo ada member mntk tulun ajar, blaja je lah skali...x rugi lgsung...~~~
    sapa yg tgh final ni ada tips tuk korang: ~~
    http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/03/post-2-kalip.html

    BalasPadam
  34. oh..masa belajar dulu mmg jumpa ramai yg kedekut ilmu ni.tapi,ada juga antara diorang yg berjaya.dapat result gempak.tapi,bila masuk alam pekerjaan,diorang tak boleh survive.walahu'alam.apa pun,dalam hidup ni semua amal dan ibadah yg kita buat mestilah ikhlas kerana Allah kan.barulah berkat.insyaAllah usaha yg sikit pun akan ada hasilnya.kalau usaha banyak..sendiri mau ingat la ye :)

    BalasPadam
  35. ERM... ilmu itu wajib dikongsikan.. so jgn la kedekut2.. sis suka cara zul study.. sbb sis pun study mcm tu juga dulu.. heheheh sebaiknya buat group discussion.. lbh mudah rasanya utk membantu pembelajaran kita.

    BalasPadam
  36. betol!
    ilmu DIA janganla kite tedekot nak share
    x rugi pon kalo share, kite bertmbh paham lagi adelah kan =]

    BalasPadam
  37. kesian kat saye lam kelas tadi~

    takde sesape pown nak share ilmu diorang ngan saye~

    terkontang kanting saya seorang diri almaklumla saye hanye menumpang kelas depa~ cett~

    BalasPadam
  38. atok setuju ngan zul...last2 minit ni kalau study mesti dengan cara yang smart...cuma buek latihan, baca nota ringkas n PYQ....tahniah dari atok! =)

    BalasPadam
  39. Ilmu adalah pelaburan dan ibadah bro !! boleh jd pegangan di dunia dan bekal slps kematian :D

    BalasPadam
  40. study smart not study hard.. :)

    manusia itu berbeza. kalau sama, mana indah dunia..

    BalasPadam
  41. setuju, study kena smart,kalo asyik gelabah je, org sekeliling pon stress tgk kte.

    BalasPadam
  42. menuntut ilmu itu proses yg xpernah sudah...

    BalasPadam
  43. Ilmu ini hak Allah, kita perlu berusaha utk mencarinye.. bersederhanalah dlam setiap perkara itu adalah yg terbaik

    BalasPadam

Terima Kasih :D