+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Sabtu, 27 Ogos 2011

Member aku terkena Kejutan Budaya.. haha.. Bodoh ma..

5:38:00 PG

Share it Please


Ibnu Mas’ud pernah berkata:

"Setiap orang di dunia ini adalah seorang tetamu, dan wangnya adalah pinjaman. tetamu itu pastinya akan pergi, cepat atau lambat, dan pinjaman itu haruslah dikembalikan."

terimalah sajak utk tetamu...
Pada tetamu yang datang dan lupa jalan pulang
usahlah durhaka pula kepada Tuhan kepada insan.
Bila kita lihat manusia lupa tempat atau segera sesat puja darjat puja pangkat
segera kita insaf – kita ini punya kiblat,
segera kita ingat – kita ini punya tekad.
Bila kita lihat manusia terbiar larat
hingga mesti merempat ke biru laut ke kuning darat
harus kita lekas sedar penuh pada tugas
harus kita tegas sembah seluruh rasa belas.
Kita datang ini satu roh satu jasad
bila pulang sekali bawalah bakti padat berkat!

Korang tahu tak..apa maksud di sebalik hadis dan sajak di atas..? Cuba korang fahaminya..
Sajak ini adalah untuk org yg sombong.. sombong .... ya !!.. sombong... untuk member aku yg sudah tidak kenal lagi aku ni siapa.. memang.. memang  aku mengaku..aku  orang kampung... takkanlah ko dah tak kenal aku..? Kita pernah sekelas dulu.. kita pernah bersama-sama menuntut ilmu dulu .. Semuanya berubah ..berubah sama sekali... engko kaya.. aku miskin.. memang berbeza .. haha.. 

Aku tergelak bila tengok cara hidup ko... haha. kejutan budaya kot.. lantak la.. .. lepas ni.. kalau aku tegur, ko buat bodoh je.. penampaq la jawabnye.. huhu... haha... 

p/s : untuk member lama aku..yg terkena kejutan budaya.. lupa.. dia lupa yg dia pernah makan budu.. haha..bodoh punya olang ma.. 

20 comments:

  1. serius bodoh dan menyampah ore kelate yang lupe asal usul.. ni hok buat aku panas palo ni

    BalasPadam
  2. ahax..sabooo jelah..sumbat budu lam mulut dia baru tau...

    BalasPadam
  3. oloh, sumbak parok lagu ni gak. meh gomo lake.

    p/s : blog apek melayu tu aku tumpang jek, hehe :P member utm punye, blog tu brutal sikit gaya bahasa dia.

    BalasPadam
  4. salam....biarkanlah die org ngan budaya baru die org janji kita tetap seperti yg dulu...

    sombong die tu x kemana2 pun satu hari nanti die mesti dtg cari kita balik punyer...:)

    BalasPadam
  5. biase lh 2.... bler dh senang... lupe yg kt skeliling dy... tp bler ALLAH tarik balik kesenangn dye.. bru lh dye nk sedar....


    g tampaq je dy 2 bg dy sedaq ckt :)

    BalasPadam
  6. dlu ms sek ren ,cikgu pnh bgtau,

    "berubahla mngikut masa, tp jgn biarkn ms yang mngubah kita"...

    BalasPadam
  7. bila dah kena kejutan budaya, mmg gitulah perangainya. huh!

    BalasPadam
  8. LUPA DARATAN LA TUE... ibarat kacang lupakan kulit...

    BalasPadam
  9. Salam;
    betul tu..sabar je,biarlah dia dengan bodoh sombongnya tu.

    BalasPadam
  10. meh kwn dgn sy..sy x sombong..ngee :p

    BalasPadam
  11. kenapa...die dh tak makan budu ke??
    hoho

    sombong kat dunia nie,mana ja die boleh pegi..

    BalasPadam
  12. mendalam maksud sajak tu...


    kita doakan org yg lupa daratan tu semoga cepat kembali ke pangkal jalan :')

    BalasPadam
  13. *sorry keluar topik, nk tanya, cmna cara buat widget Pencinta Bulan kt bwh ni, boleh gabung dua penulis blog?

    BalasPadam
  14. ohh..add author rupanya..ingatkan tu widget utk gabung dua feed blog..ok2 salah faham hehe

    BalasPadam
  15. besalah manusia mudah lupa...kang klu tulis melayu mudah lupa marah lak kan????walaupun hakikatnyer ..........

    BalasPadam

Terima Kasih :D