+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Isnin, 31 Oktober 2011

Kahwinla oiii... Sebelum korang jadi manyat.

10:08:00 PG

Share it Please

Pada mulanya, aku nak fokuskan kepada andartu andartu sekalian, aku rasa lebih satu juta wanita kat Malaysia ni yang berumur 30 tahun ke atas tapi masih membujang., dan inilah golongan terbesar membujang., ada antara mereka yang jelita macam top model dan kaya macam ah-long serta berkejaya macam menteri menteri tapi masih membujang atau dah jadi anak dara tua, kenapa ye?

(manalah aku tahu!!)

Tapi, rata riti, kajian yang aku buat (setelah bertanya 4, 5 orang andartu), antara jawapan yang paling di gemari oleh para andartu sekalian adalah:

“Kurang atau tiada lelaki yang bertanggungjawab yang boleh di jadikan suami..”
“Lelaki ramai, tapi jika tak bertanggungjawab, nak buat apa?”

Nampaknya masalah ini berpunca daripada lelaki..hmmm, mari kita tanya kenapa lelaki-lelaki ini tak nak berkahwin, rata-riti, jawapan dari lelaki walaupun umur dah cecah 30 tahun adalah:


“nak enjoy dulu,”
“malaslah nak ada komitmen, “
“alahai, lepaklah, masa bujanglah nak nikmati hidup..”
“life begin at 40..”
“anak, lampin, susu.., tak sanggup..”
“biar ekonomi stabil dulu..”

Hmmm, kesian para wanita, patutlah membujang sampai ke tua, yang lelaki ni belum puas menikmati alam remaja rupanya, macammana nak bagi komitmen kalau kahwin awal, jiwa muda, nak race motor, nak make-up kereta, nak upgrade gadjet, nak kasi naik Amp speaker, nak beli home theater, nak itu nak ini,?, kalau aku tanya yang berumur 20 an, lagilah nak enjoynya…ish ish ish.,

Lepas tu pulak, yang lelaki ni bila dah sampai tahap matang, dah puas enjoy, masuk umur 35 tahun ke atas, baru ingat nak kahwin, dah tu pulak, nak kahwin dengan yang cantik jelita dan mesti anak dara sweet 18, paling kurangpun 25 tahun ke bawah, hmmm, nampaknya makin bertambahlah keahlian tak rasmi para andartu….

Tapi jika korang tinjau anak dara 18 ke 25 tahun sekarang ni, boleh ke buat bini? Boleh ke jadi mak budak? Umur dah 25 tahun tapi tidur malam peluk anak patung teddy bear, hari minggu bangkit jam 11 pagi, lepas tu update lagu, pakai baju macam budak tadika,

Tu belum suruh masak, cuba buat tom yam tengok?, abang nak makan, huh, setakat air serai panas bergaram, akupun boleh buat, suruh masak telur separuh masak, apa jadi? Tu belum masuk bab mengemas lagi, ish..ish..

Dan kerana faktor di ataslah, maka kat Malaysia ni ramai yang masih bujang, yang perempuan muda tak pandai bawak diri, yang lelaki tak puas nak enjoy, yang andartu, takde yang sudi..last last, apa jadi?

Ya! Jangan tipu diri sendiri, semua orang ada kemaluan, dan semua kemaluan ada keinginan, kerana itu sekarang gejala seks bebas, seks luar nikah, seks rakan sebaya, pesta seks, seks pistol, oral seks, seks sekolah, seks ITP, seks neraka, neraka jahanam dan blab la blab la begitu dahsyat sekali…

Berita buang anak kat masjid sudah basi, dahlah masjid tak hidup 24 jam, di buangnya anak kat situ, buanglah kat 7 eleven ke, balai polis ke, stesen ASTRO ke, atau klinik 24 jam ke, tak lah jadi mayat budak tu…, apa nak jadi korang ni???, jadi mayat jugak akhirnya!!!!

36 comments:

  1. zaman jahiliah kembali..tp sekarang lebih teruk dari zaman jahiliah..tak kira bayi lelaki atau perempuan semua kena bunuh sebab manusia bertopengkan bapak kucing..

    BalasPadam
  2. zul,ak nak kahwin...carikan ak calon?huhu...ak ada jugak ty2 golongan yg terlewat kahwin ni,kenapa xkahwin lagi...ada yg fobia sebab dipermainkan oleh lelaki sang buaya ni,ada yg takut pada kisah2 silam atas ketelanjuran diri ni...tu yg ada kes2 mcm ni...

    BalasPadam
  3. lambat lagi lah nak kawen...huhuhu...


    p/s: xde la kretif mane pun... buat dodol ikut mood je fattah oi...

    BalasPadam
  4. ialah..zaman sekarang nih dah macam2 dah jadi..haishh..

    p/s: oke cepat2 cari calon..nak tawen nih..hakhakhak

    BalasPadam
  5. umat akhir zaman zul.. smoga kita dijauhi la dr sifat2 jahiliah tu kan.. weh zul ko bila lagi nak blanja nasik minyak?. hahaha.. klu dah ade, cari calon tuk aku skali.. aku nih takde la bangun pagi pakai bju tadika zul.. hahaha... :P

    BalasPadam
  6. waaahhhh, isu hangittt nihhhh =]
    ada yg dah berkemampuan utk kawen
    tak mo kawen, siap pilih2 nak kawen cm mane
    tapi kalo x pilih tuk siapa yang jadi pasangan kita pon payah gak, nanti umah tangga kacau bilau..

    emm

    pendek cite, buat pilihan yg terbaik utk hidup.
    kalo x nak kawen, jgn wat mende yg x elok pulak.
    kalo nak kawen, buat cara nak kawen =]

    BalasPadam
  7. <---nak kawen awal tapi takde calon.. eh? haha~

    BalasPadam
  8. nak kawen..tapi belum keje..belum ada sumber rezeki lg...hekhek..kalau kta xmemlih dgn sapa kta nk kawen,tkt fmly kta plak yg memlh...huhu..btw,nice entry.. ^_^

    BalasPadam
  9. Kalau dah mampu aku pun nak kahwin awal².. Enjoy tu sampai mana sangatlah..


    Sedih bila perangai manusia sekarang ni ada yang mengalahkan perangai binatang...

    BalasPadam
  10. *Kalau berkenan boleh je tempah pelekat tu bro.. ;D

    BalasPadam
  11. betul! saya tunggu sampai seru je. belajar tak habis lagi ni. hoho

    BalasPadam
  12. jangan mudah meletakkan gelaran andartu ke apa ke pada seseorang

    BalasPadam
  13. kes negatif yang macam tu tak suka dengar tu..

    kahwin?.. entah bila lah turn aku ni..

    BalasPadam
  14. jangan cari suami yang soleh, sendiri mau soleh juga maa. kan? kan? :D

    BalasPadam
  15. panjang lebar kot penerangan zul nih... betul gak..

    saya setuju statement kenapa perempuan jadi andartu.. saya juga setuju kenapa lelaki x kawen2 lagi...

    tapi saya x setuju perempuan 25 tahun ke bawah x tau apa2 n x bape nak ngam jadi isteri... ok saja kalau ada keinginan di situ lah ada cara nya..kan??? takat tomyam n kemas mengemas rumah tu semua boleh aja di atur... bagi la peluang kot...

    tapi zaman sekarang org ramai mengejar apa yang perlu di kejar... bukan wanita 30 an ja kata lelaki ramai yang x bertanggungjawab... dalam penitian mata 20 an ni pon.. ramai laki yang bergantung pada perempuan... apa bleh buat... andartu bukan lagi keganjilan... jodoh terbaik itu yang dinantikan...insyaAllah...

    tapi saya suka kenyataan zul..:
    "Ya! Jangan tipu diri sendiri, semua orang ada kemaluan, dan semua kemaluan ada keinginan"

    jaga lah diri, jaga lah maruah... :)
    sekadar pendapat jer... hehehheeh...

    BalasPadam
  16. kenapa hari tu blog nih x bleh buka... di delete ke?

    BalasPadam
  17. amboi..hot tjuk,,,hEe,,
    diorg tak kawen bnyak sbb....
    kte tak tahu...

    bergantung pada individu tak semestinya muda tak pandai jga famili,,ada jgk yg berusia tak reti2...

    apapun perkahwinan mesti ada kesefahamn dan keikhlasan,,usia usah dikira..:)


    kesian baby tu,,apasal takder hatiperasaan keinsaniah ...tak nak bg la org yang tak da ank,,ni main humban sesuka hati,,dunia akhir zaman,,:(

    BalasPadam
  18. sebelum kawen kena byk pk
    pastu kena tilik bakal suami betul2
    agar tak tersilap langkah

    BalasPadam
  19. sudah menjadi ketentuannya kahwin lewat..sudah termaktub dalam kisah hidupnya. maybe they think job comes first, then marriage will be the second thing. well, kekadang there're many more people can't accept the fate and menyalahkan diri mereka sendiri..so, where's can be found the best solution? dalam diri masing2 barangkali :'D

    BalasPadam
  20. sampai bila nak enjoy...? takkan laki da dekat 40 baru nak kawen...huhu~

    BalasPadam
  21. bkn tak nak kawin dik tapi takde yang sesuai. lagipun, hati ni masih belum terbuka lagi. hehehe.

    BalasPadam
  22. nice...ini fakta kan...setuju sgt2 dgn en3 ni...

    BalasPadam
  23. waa... ramai terkena ni... sangat direct n very true... fact of life skang... buruk tapi kena telan juga... camana nak ubah kalau dah berakar umbi...?

    BalasPadam
  24. lain orang lain punya alasan sendiri . insha Allah ada nanti jodoh seseorang. kita doakan yang terbaik untuk mereka.

    BalasPadam
  25. betul ape yg kamu ckp..menakutkan zaman skrg nie..langsung xde belas kasihan membuang bayi..ssh kann :(

    Jom ke sini: Cool Blog Best..Sedap!!

    BalasPadam
  26. entry yang berani ni bro,,ramai yg sentap dalam diam ni bro heheheh,,apa yg kita rasa,,luahkan jela an,,namapun blog hehehe

    BalasPadam
  27. tp tak semestinya alasan tak bersedia ke hape kann
    ade jerk yg tak kawen2 sbbnye jodoh takde...nak kate memilih...takde orang punn nak dipilih
    kesimpulannya same2 laa berusaha untuk dapatkan jodoh
    if dye memang takde hati nk kawen...brape rmai yg suke pun dye tak layan

    pkok pangkal eahh...diri kau...fikir-fikir laa kannn heheh

    BalasPadam
  28. marila kwen rmi2.. kawen cpt lg bgus..
    dari kapel..

    BalasPadam
  29. hehehe bab advertlet xtau sngt..meh nk tlg

    BalasPadam
  30. @aiez: ko nak kahwin? aku pun nk la.. tp calon xde r.. awek pun xde ni..

    @cp : aku? tunggu aku kerja dulu r... insyaALlah.. sampai masa aku jemput ko..

    BalasPadam
  31. @Faaein talip roy : ko tak kahwin lg ke? bukan dah boleh ke?

    @umie : soleh itu mesti.. dan aku tak kata aku ini seorg yg soleh.. sebab aku ada kekurangan aku jugak..

    BalasPadam
  32. @permata biru : kepahaman dan kisah kehidupan berlainan utk setipa org..

    blog aku ada masalah google ari tu.. hehe..skrang dah ok dah..

    @Ezad : ko r, kerja dah ada.. kahwin r..

    @ abg nasz : hehe.. cari je sorang calon..

    BalasPadam
  33. assalamualaikum zul...kawen lambat bukan kerana x ada pasangan tapi belum sampai jodoh n serunya....

    bila dah kawen nanti pandai2lah menjaga kerukunana rumahtangga agar x berlaku sesuatau yg tidak diinginikn...:)

    BalasPadam
  34. cakap senang ar bro,lu nk sponsar apa?

    BalasPadam

Terima Kasih :D